Oleviste kirik ja Tallinna linnamüür

posted in: Без рубрики | 0

Oleviste kirik ja Tallinna linnamüür

Kuidas vanasti oli Tallinna linn kaitstud, palju torne on Vanalinnas ja kes oli seal valves? Sellest kõigest saame jalutuskäigu ajal teada.

Meie marsruut algab Raekoja Platsilt ja viib meid Pühavaimu kirikust mööda kuni Suure Gilgi hooneni välja. Saame tuttavaks Pika tänava vaatamisväärsustega , jalutame Pühade tänavast mööda. Vanalinna kõige laiem tänav on Lai tänav, me saame teada mis on Kaupmeeste maja ja vaatame linna kõige kõrgemat Oleviste kirikut.

XV-XVI sajanditel oli Oleviste kirik eeldetavasti maailma kõige kõrgeim ehitis. Selle kõrgus oli 159 meetrit. Ja just selle kõrguse pärast on kirikuga juhtunud palju ebameeldivaid asju. Äike lõi kirikusse kaheksa korda, kolmel korral peale seda oli tulekahju. Tänapäevaks on kiriku kõrgus 124 meetrit ja see on üks Tallinna linna sümbolitest.

Edasi viib jalutuskäik meid majadeni mille nimeks on pandud „Kolm õde“ ja „Paks Margareeta“ tornini. Saame vaadata Mere Väravat, mis on kõige suurem säilinutest.

Seejärel jalutame mööda kindluse müüri, külastame Tornide Väljakut ja lõpetame ekskursiooni Kloostri värava juures.

Eeldetavalt kindluse müür kaitses linna juba XIII sajandil, sellel ajal oli see tehtud puidust. XIV sajandil müüri suurus laieneb ja ehitamise jaoks hakatakse kasutama kivi. Linn areneb ja seetõttu kindluse müüriga kaetud territoorium läheb aina suuremaks.

Müüri ehitamise aeg venis pikaks – XIV kuni XVI sajandini. XVI sajandi keskpaigal Tallinna linnast saab Põhja Euroopa kõige paremini kaitstud linn. Selleks ajaks on kindluse müüri pikkus 2350 meetrit, selle peal oli ka 48 torni. Meie ajani on säilinud 1850 meetrit müüri pikkusest ja 26 torni. Tornide keskkõrgus on 18-22 meetrit, kindluse müüri kõrgus on 11-16 meetrit. Müüri ümber oli ka kaitsev veekraav. Seal oli 3 vesiveskit ja 6 silda.

 

 

 

Ekskursiooni Kestus: 2 tundi
Hind: 1 – 3 inimest / 35 EUR, alates 4 inimest – 10 EUR / inimene

* Ekskursiooni kestvust ja hinda on võimalik eraldi kokku leppida *

Tagasi “ekskursioonid”